Sağlıklı dişeti açık pembe renkli ve mattır. Yüzeyi portakal kabuğu gibi pütürlü ve sert kıvamlıdır. Sağlıklı dişeti, fırçalama veya dokunma ile kanamaz. Dişlerinizi fırçalarken dişetiniz kanıyorsa, dişeti hastalığınız var demektir.

Cenap Adaş Dişeti Hastalıkları

Sağlıklı dişeti kanamaz

Dişeti hastalıkları (periodontal hastalıklar), dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır.

Cenap Adaş Dişeti Hastalıkları

Diş çevresindeki destek dokular; dişeti, diş kökü, çene kemiği ve dişin kökünü çene kemiğine bağlayan liflerdir. Bu yapı "diş çevresi" anlamına gelen "periodontium" adını alır.

Periodontium hastalıkları (Periodontal hastalıklar), bir veya birden çok dişi etkileyebilen; her yaşta, özellikle de 35 yaş üzeri erişkinlerde ve yaşlılarda görülen, toplumdaki en yaygın kronik hastalıklardır. Hiç çürüğü olmayan dişler bile bu hastalıktan etkilenir ve bu nedenle kaybedilebilir.

Genellikle ağrısız seyrettiği için belirtileri hasta tarafından zor farkedilir ve bu nedenle çoğu zaman hekime başvurmakta çok geç kalınır. Bu yüzden dişeti hastalıkları, diş kayıplarının en yaygın nedenidir.

Enfeksiyonun sadece dişetini etkilediği durumlar "gingivitis" olarak isimlendirilir. Gingivitisin belirtileri; kırmızı, şiş, parlak, yumuşak kıvamlı ve kolay kanayan dişetidir. Kanama ilk ve en önemli belirtidir.

Cenap Adaş Dişeti Hastalıkları

Gingivitis tablosunda dişetinde kızarıklık ve kanamaya eğilim belirgindir

Gingivitis, periodontal hastalıkların en hafif seyreden şeklidir. En önemli nedeni, mikrobiyal dental plak ve diştaşlarıdır. Dişetinde ödem, kırmızı renk, parlaklık, fırçalama sırasında veya kendiliğinden kanama ve ağız kokusu ile farkedilir. Bu dönemde ağrı ya hiç yoktur, ya da çok azdır.

Gingivitis, diş hekimin tedavisi ve iyi bir ağız bakımı ile tam olarak iyileşir. Gingivitis tedavi edilmezse, zamanla "periodontitis" gelişir.

Cenap Adaş Dişeti Hastalıkları

Önce dişetini dişe bağlayan, sonra da dişin kökünü çene kemiğine bağlayan lifler erir, böylece dişeti ile diş arasında “cep” adı verilen bir boşluk oluşur. Cep içinde daha fazla bakteri, bakteri toksinleri ve yiyecek artıkları birikir, böylece enfeksiyon derin dokulara yayılarak dişi destekleyen kemikte de erime meydana getirir ve bu sürecin sonunda dişler kaybedilir.

Cenap Adaş Dişeti Hastalıkları

Periodontitiste tablo ağırlaşır

Periodontitisin belirtileri; dişetinde kanama, kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği, dişeti çekilmesi, dişeti büyümesi, dişlerde yer değiştirme, aralanma, uzama, sallanma, abse oluşumu, hassasiyet ve kötü ağız kokusudur.

Ağrı genellikle abse oluşumu ile birlikte görülür. Sonuçta periodontiumda enfeksiyon, estetik bozukluk, çiğneme kaybı ve yapılacak protezlere destek olamayacak kadar hastalıklı ve desteği azalmış bir alt yapı meydana gelir.

Cenap Adaş Dişeti Hastalıkları

Kronik periodontitiste çekilen dişetleri ve kemik kaybı nedeniyle dişler uzamış gibi görünür

En sık görülen periodontitis tipi, kronik periodontitistir. Erişkin yaştaki bireylerin çoğunda mevcuttur. Yavaş yavaş ilerler, ağrısızdır, belirtileri geç ve zor farkedilir veya normal zannedilerek önemsenmez. Bu nedenle bazen tedavide geç kalınmış olunabilir.

Dişi çevreleyen destek dokuların enfeksiyonu ve yıkımı belirgindir. Sırasıyla dişeti, dişetini dişe bağlayan lifler, diş kökünü çene kemiğine bağlayan lifler ve çene kemiği erir.

Cenap Adaş Dişeti Hastalıkları

Alt ve üst büyükazı bölgelerinde yaygın kemik erimelerinin rontgen görüntüleri

Periodontitiste çene kemiğinin erimesiyle birlikte, diş kökünün çene kemiği içinde kalan bölümü azalır. Bir sonraki aşama, dişlerin sallanmaya başlaması ve kaybedilmesidir.

DİŞETİ HASTALIKLARININ SEYRİ

Cenap Adaş Dişeti Hastalıkları

1. aşama - Gingivitis

Cenap Adaş Dişeti Hastalıkları

2. aşama - Erken Dönem Periodontitis

Cenap Adaş Dişeti Hastalıkları

3. aşama - Orta Düzey Periodontitis

Cenap Adaş Dişeti Hastalıkları

4. aşama - İleri Düzey Periodontitis

Cenap Adaş Dişeti Hastalıkları

5. aşama - Dişin Kaybı

Genetik faktörlerden hormonal yapıya kadar pek çok nedeni olmakla birlikte, dişeti hastalıklarının en belirgin ve önemli nedeni, diş ve dişeti bakımındaki yetersizliktir. Dişeti hastalıklarından korunmanın ilk ve en önemli yolu, doğru, düzenli ve verimli bir ağız, diş ve dişeti bakımıdır. Bu bakımın ilk adımı da doğru fırçalamadır. Dişlerinizi günde kaç kere fırçaladığınız elbette önemlidir, ancak çok daha önemlisi, diş ve dişetlerinizi nasıl fırçaladığınızdır.

Cenap Adaş Dişeti Hastalıkları

Site içeriğinde bulunan bilgiler, diş hekimliği ve tedavi yöntemleri konusunda bilgilendirmek içindir.
Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Paylaş: